Skärhamn Skärhamn

Info om TrackLing inför Tjörn Runt by COWI 2022

Om TrackLing

TrackLing är ett system för att via nätet följa båtarna under en segeltävling samt i efterhand spela upp och analysera.

Varje båt sänder sin position genom att köra en mobilapp. Appen läser även de andra båtarnas positioner och plottar spåren på mobilskärmen.

Åskådare kan följa seglingen via webben utan att ladda ner något.

Anvisning för seglare

Ladda ner appen till mobilen från Appstore eller Google Play.

Installera och starta appen. Skapa ett konto med den epost-adress du angav då du anmälde dig till Tjörn Runt by COWI. Detta är viktigt eftersom systemets identifikationen av båten använder denna adress.
Det är också viktigt att det bara är en mobil i båten som loggar in med denna email-adress.

När du loggat in väljer du Startgrupp X Tjörn Runt by COWI där X är den startgrupp du tillhör.

Om du loggar in långt före seglingen kan du gå in och se på startlistan samt se banan. När du loggar in mindre än en timme före seglingen öppnas möjlighetet att börja "Segla" dvs mobilen börjar arbeta (sända och plotta mm).

Nu är det i princip bara att låta appen arbeta tills du är i mål.

Kommentarer

I appen finns ett startur som går igång och börjar räkna ner fem minuter från start. Du behöver inte själv ange starttiden, den ligger i systemet. Förutom en klocka som visas hörs en röst som går in varje minut, på slutet varje sekund. Förutom återstående tid kan du även se hur långt från startlinjen du är och hur snabbt på måste segla för att komma i tid. Om starttid och startlinjens läge i appen av någon anledning avviker från dessa i verkligheten är det naturligtvis verkligheten som gäller. Så håll koll på signaler!

Arbete i bakgrunden
TrackLing appen arbetar även i bakgrunden dvs du kan släcka skärmen, köra andra appar, ringa etc utan att funktionen påverkas. Appen sänder bara din position när du är i "Segla"-mod. Denna avslutas automatiskt när maxtiden uppnåtts eller när du själv lämnar den.

Batteritid.
Tjörn Runt är en lång segling. Om din mobil klarar av att fungera från start till mål beror på hur bra batteri den har samt hur mycket du använder den till andra saker som att tala i telefon mm. Det finns saker du bör tänka på. Det är viktigt att starta med fulladdat batteri. När laddningen sjunkit under en viss gräns går appen in i batterisparmod och sänder positionen mer sällan och visar ingen grafik. Du kan tillfälligt lämna batterisparmod, finns på under meny-knappen. Om du har möjlighet så ladda gärna under seglingen om nivån sjunkit för mycket.

Visning av hur du ligger till
I en tabell visas fart, kurs, och seglad distans för de deltagande båterna. Korrigerad medelhastighet dvs seglad distans genom seglad tid genom SRS-talet visar vem som leder. Korrigerad medelhastighet registreras vid passagen av kontrollpunkter (gula punkter på kartan) längs vägen. Värdena visas både i tabellen och som en graf över placeringen. Om du har högst korrigerad medelhastighet leder du!

Länkar

Mer information.

Tracks från en segling med kommentarer